Noszvaj Barlanglakások

Az első lakások a 17 század környékén jelenhettek meg, de tömegesen a 19. század elején faragták ki, miután a kőkitermelés nyomán maradt vájatokat kis igazítással, faragással könnyen átalakítani lakhellyé. A barlanglakások az idő teltével tovább szaporodtak, az elszegényedés sok családot kényszerített arra, hogy maga faragja a sziklába a kis, egyszoba-konyhás házát. 1862-ben 64 család lakott pincelakásban, 1930-ban 70 barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Volt olyan időszak, hogy Noszvaj lakosságának 30 százaléka pincelakásban élt.

 

A házak belseje úgy nézett ki, mint egy klasszikus parasztház, rendes, szobákkal, amelyek szögleteit mintha szögmérővel mérték volna ki, meszelt homlokzattal. Az udvaron ólakkal, amelyeket szintén a puha riolittufából vájták ki. 1997-ben a barlanglakásokat egy szobrászokból álló csoport megvásárolta, és megkezdte a nagyon rossz állapotban lévő épületek felújítását.

Az épületek helyrajzi számmal rendelkeznek, a felújítási munkálatokat a szakhatóság engedélyezte. Az eredeti állapotoktól eltérően az újjáépített házak közművesítettek (villany, víz…). A többek között a Noszvaj Idegenforgalmáért Egyesület segítségével megvalósuló felújítási munkák a befejezés előtt állnak, hamarosan alkotótelep megnyitását tervezik a tulajdonos művészek.

A közönség számára korlátozott nyitva tartással lesz látogatható a művésztelep, hogy a művészi tevékenységet ne akadályozza a folyamatos vendégjárás. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.