Egerszalóki Hőforrás-Sódomb

                    EGERSZALÓKI HŐFORRÁS- SÓDOMB

A föld mélyéből feltörő hévízforrás gyógyvize igazi látványosságot teremtett: a hegyoldalon lefolyó vízből egy kb. 120 négyzetméteres mészkő lerakódás keletkezett. Ilyen egész Európában nem található. (Hozzánk a legközelebb a törökországi Pamukkaleban található ilyen képződmény. Ott már az ókori rómaiak is kezeltették magukat, amely mellett az akkori fürdőváros romjaiból egész sok megmaradt napjainkig. Sajnos az ottani hőforrás valószínűleg pár évtizeden belül kiszáradhat, és ezáltal tönkremehet, az ottani lerakódás, amely a magyarországinak többszöröse.) A vizet fürdő hasznosítja. A hőforrás nem rég, csak pár évtizede keletkezett, mikor 1961-ben kőolaj után kutattak. (Innen pár kilométerrel délebbre, Demjénben találták meg az ország máig ismert legészakiabb kőolaj lelőhelyét.)

 

Szerencsére egy jóval időállóbb „nyersanyagra” bukkantak. Pár évtized alatt a hőforrás vize a domboldalon lefolyva 120 négyzetméteres mészkőlerakódást eredményezett, melyet a köznyelv csak sódombnak nevezett el. A 410 m mélyről feltörő víz 65-68 °C-os, a kút vízhozama 2350 liter/perc. A vizsgálatok szerint a víz 18-20000 éves. A nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium hidrogén karbonátos hévíz, melynek a metakovasav tartalma is jelentős, a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta.

A víz enyhén savas jellege tartós fürdőzést tesz lehetővé, mivel nem oldja a bőr savköpenyét. Túlzással élve szinte minden betegség kezelésére jó egy kicsit, mint a gyógyvizek általában. Pl. ízületi és reumatikus bántalmak, érelmeszesedés, anyagcserezavarok, meddőség, stb. ellen. Ma Egerszalók bevételeinek nagy részét a gyógyvíznek köszönheti.